TSW using up all my CPU

Get help for TSW - running it, problems you may have, advice needed...

Moderator: ricksan

TSW using up all my CPU

Unread postby biddydog9000 » Wed Aug 15, 2018 6:35 pm

So not too long ago TSW is using up all my CPU and [*]causing frame rate to be low this has not happened to me
biddydog9000
 
Posts: 119
Joined: Sat Nov 11, 2017 1:59 pm

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby buzz456 » Wed Aug 15, 2018 8:58 pm

biddydog9000 wrote:So not too long ago TSW is using up all my CPU and [*]causing frame rate to be low this has not happened to me


Can you re-phrase that please. I don't understand.
Buzz
39 and holding.
"Some people find fault like there's a reward for it."- Zig Ziglar
"If you can dream it you can do it."- Walt Disney
Image
User avatar
buzz456
Site Admin
 
Posts: 15091
Joined: Sun Mar 21, 2010 8:30 am
Location: Sycamore, Il

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby ex-railwayman » Thu Aug 16, 2018 11:37 am

It depends on how much space he had on his HDD to begin with and if his TS2018 is also on the same drive, but, I think he might mean that with each TSW route released it is causing his hard drive to get fuller. I have already seen this happen myself, as I only own the CSX Heavy Haul base layout and the English route Great Western, and my Steam download is 27GBs, if each route release is between 12-15 GBs, then we will be filling our hard drives up quite quickly, and as DTG stated the other night on their Twitch stream, there are another 3 routes being currently developed now, as well as the 6 routes already available on Steam, as from today, and the CSX GP40-2, and of course, we haven't even started collecting the possible hundreds of repaints that may be offered by the community in the future for locomotives and rolling stock.

Cheerz. Steve.
i5 4690 3.5 GHz Quad Core CPU, Gigabyte Z97-HD3, 16GB RAM, nVidia GTX1060 6GB, WIN 7 PRO 64-bit.
ex-railwayman
 
Posts: 1156
Joined: Tue Jun 22, 2010 6:17 pm
Location: Nottingham, England

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby OldProf » Mon Aug 20, 2018 12:07 pm

You've inspired me to examine my hard drive. My entire Steam folder resides on my C: drive, where its 451,000 files and 39,907 folders occupy a total of 242 of that drive's 930 GB. That includes all currently available DLC for TSW. I have another hard drive that 2.72 TB available. I'm pretty content with TS and TSW performance, so is there any reason for me to move my Steam folder to that larger drive?
Tom Pallen (Old Prof)

{Win 10 Home 64-bit; Intel Core i7 6700 @ 3.40GHz; 16.0GB Single-Channel @ 1063 MHz (15-15-15-364); 2047MB NVIDIA GeForce GTX 960}
User avatar
OldProf
 
Posts: 2746
Joined: Wed Sep 09, 2009 10:09 am

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby buzz456 » Mon Aug 20, 2018 1:03 pm

OldProf wrote:You've inspired me to examine my hard drive. My entire Steam folder resides on my C: drive, where its 451,000 files and 39,907 folders occupy a total of 242 of that drive's 930 GB. That includes all currently available DLC for TSW. I have another hard drive that 2.72 TB available. I'm pretty content with TS and TSW performance, so is there any reason for me to move my Steam folder to that larger drive?

No.
Buzz
39 and holding.
"Some people find fault like there's a reward for it."- Zig Ziglar
"If you can dream it you can do it."- Walt Disney
Image
User avatar
buzz456
Site Admin
 
Posts: 15091
Joined: Sun Mar 21, 2010 8:30 am
Location: Sycamore, Il

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby thegevo5k » Mon Aug 20, 2018 1:54 pm

If anyone remembers, TSW became multithreaded last year. It would make sense why it would use a lot of CPU, but there might be other programs open that cause all of it to be used.
Martini
User avatar
thegevo5k
 
Posts: 136
Joined: Wed Jul 06, 2016 9:41 am
Location: Kansas, USA

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby buzz456 » Mon Aug 20, 2018 3:46 pm

computer blow.gif
computer blow.gif (34.31 KiB) Viewed 915 times
Buzz
39 and holding.
"Some people find fault like there's a reward for it."- Zig Ziglar
"If you can dream it you can do it."- Walt Disney
Image
User avatar
buzz456
Site Admin
 
Posts: 15091
Joined: Sun Mar 21, 2010 8:30 am
Location: Sycamore, Il

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby ZekTheKid » Fri Aug 24, 2018 10:06 pm

This isn't a great solution in terms of how long it takes to get it, but it's well worth it if you want to save your cpu.

It's called Geforce Now. It's basically a streaming service that allows you to run games in a "cloud," so that it doesn't take up your disk space, and gives you stellar performance on high graphics. Once you have it and you have activated your copy, you can link up your steam account, and it will open steam through a cloud. It's a little strange, but you have to install TSW on the "cloud" version of steam that's running in GeForce now. It doesn't take too long though. It's a hassle, but it should work if you want to save your cpu.

Link for info on Geforce Now: https://www.nvidia.com/en-us/geforce/pr ... force-now/
Last edited by ZekTheKid on Sat Sep 01, 2018 10:48 pm, edited 1 time in total.
Image
"It's not a train without GE" -MRP
Twitch: http://www.twitch.tv/yourlocalrailfan
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UClzRkO ... fjbNqrF1tw

It's November. Happy Turkey Day.
User avatar
ZekTheKid
 
Posts: 2286
Joined: Mon Dec 29, 2014 6:05 pm
Location: Maryland, USA; Along the Met Sub/Brunswick Line

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby KevinWS » Sat Aug 25, 2018 1:39 am

Zek.... Interesting info. Thank you.

-------------------

Biddydog.... Did you have the CPU issue before, or has it just started recently? On your original machine I meant.
Kevin
User avatar
KevinWS
 
Posts: 173
Joined: Tue Feb 17, 2009 12:44 am
Location: South Africa

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby ex-railwayman » Sat Aug 25, 2018 5:57 am

ZekTheKid wrote:Link for info on Geforce Now

I read the advertising blurb when I purchased my new Graphics card from nVidia 18 months, or, so, ago. There was talk of this GFN becoming a subscription service, something ridiculous like $25 for 20 hours game play time, has this happened yet, or, is the subscription thing still on the backburner, do ya know, please?

Cheerz. Steve.
i5 4690 3.5 GHz Quad Core CPU, Gigabyte Z97-HD3, 16GB RAM, nVidia GTX1060 6GB, WIN 7 PRO 64-bit.
ex-railwayman
 
Posts: 1156
Joined: Tue Jun 22, 2010 6:17 pm
Location: Nottingham, England

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby ZekTheKid » Sat Aug 25, 2018 3:26 pm

ex-railwayman wrote:
ZekTheKid wrote:Link for info on Geforce Now

I read the advertising blurb when I purchased my new Graphics card from nVidia 18 months, or, so, ago. There was talk of this GFN becoming a subscription service, something ridiculous like $25 for 20 hours game play time, has this happened yet, or, is the subscription thing still on the backburner, do ya know, please?

Cheerz. Steve.

Nope, you still have to request beta access (which is free), but it takes a very long time to get your activation code via email.
Image
"It's not a train without GE" -MRP
Twitch: http://www.twitch.tv/yourlocalrailfan
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UClzRkO ... fjbNqrF1tw

It's November. Happy Turkey Day.
User avatar
ZekTheKid
 
Posts: 2286
Joined: Mon Dec 29, 2014 6:05 pm
Location: Maryland, USA; Along the Met Sub/Brunswick Line

Re: TSW using up all my CPU

Unread postby ex-railwayman » Sat Aug 25, 2018 6:53 pm

OK, thanks for that info, unsure if Biddydog9000 will be interested in trying this, I don't think I'll bother with it myself personally.

Cheerz. Steve.
i5 4690 3.5 GHz Quad Core CPU, Gigabyte Z97-HD3, 16GB RAM, nVidia GTX1060 6GB, WIN 7 PRO 64-bit.
ex-railwayman
 
Posts: 1156
Joined: Tue Jun 22, 2010 6:17 pm
Location: Nottingham, England


Return to TSW Help forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest